8. července 2011 zpět

O krále Ostaše 2011

Několik bezesných nocí připravilo organizačnímu týmu zcela výjimečně počasí (kdy už opět zažijeme v červnu celotýdenní azzuro?). Mraky se honily již od pátku, avšak v pátek jsme zůstali deště ušetřeni. V sobotu nad ránem byla situace dramatická, a drobné mžení donutilo JURY zasednout k jednacímu stolu. Po hodinovém jednání byl v 10.00 proveden restart sobotní části závodu, pročež se tento risk ukázal dobrou volbou (do konce dne již nepadla ani kapka, a skály byly suché tak, že v jiných letech se nám o tak suchém materiálu může zdát i uprostřed léta).
Pro letošní rok byla zavedena drobná modifikace pravidel, když již nebylo jediným smyslem závodu vylezení co možná největšího počtu ostašských věží v horizontu 24 hodin, ale kdy se k výsledku připočítávala i obtížnost lezených cest. Na první pohled jednoduchá pravidla se při určení teamové strategie ukazují často jako velmi složitá. Některé z družstev volí obtížnost na úkor množství cest, některé naopak počet věží na úkor obtížnosti. Nakonec však, jak tomu bývá i v životě, se jako ideální ukázala zlatá střední cesta – tedy přiměřená mírně vyšší obtížnost na velké množství věžíJ
Tato strategie se ukázala jako velice účinnou v podání manželů Kalouskových, kteří utvořili pro letošní rok neporazitelnou dvojici, a dalo se říci, že místním vypálili rybník. Budiž jim touto cestou ještě jednou poblahopřáno!!!
 Závodu se zúčastnilo 10 dvojic borců a borkyň (dvě družstva byla smíšená, přičemž jak již bylo výše uvedeno, jedno ze smíšených družstev v závodě zvítězilo!).
Jak již bylo výše naznačeno, celkovými vítězi závodu se stali Ondra a Petra Kalouskovi z teamu „Píďovi“, kteří během závodu vylezli na 45 věží, průměrnou obtížností 4,98. Nejlepší domácím teamem bylo na 2. místě družstvo SPPO, které dosáhlo výsledku 32 věží dosažených průměrnou obtížností 5,12 (na tomto místě je velmi vhodné doplnit, že družstvo SPPO bylo tvořeno univerzálními multisportovci – Mírou Hornychem a Honzou „Hanýskem“ Pohlem). Za zmínku též stojí výkon družstva Jasný Sokol (ve složení Ruda Šretr, Leoš Kratochvíl), a to nejen proto, že závodili bez znalosti lokality Ostaše, jakož i bez horolezeckého průvodce, ale i proto, že svých 13 věží vylezli cestami, jejichž průměrná obtížnost dosáhla úrovně 8,59 (!!!). Rovněž se sluší dodat, že Ruda byl během závodu notně podporován svou (v té době těhotnou) životní družkou Olčou – zejména v závěrečné části závodu – přičemž den po závodě se Ruda stal hrdým otcem… nezbývá než celé rodince popřát pevné zdraví a hodně štěstí do vínku tomu robátku!!
Děkuji všem, kdož se na přípravě a hladkém průběhu závodu podíleli, přičemž generálnímu sponzorovi – Petru Malíkovi – děkuji za výraznou (a nevyužitou) pivní podporu a za azyl během závodu!!! Zvláštní poděkování patří těmto subjektům: Lesy České republiky, státní podnik (za lesy), obec Žďár nad Metují (za území), Správa CHKO Broumovsko (za souhlas). Andělům strážným k nebeskýmu báru, za to, že na námi (opět) drželi ochrannou ruku…

Příštímu ročníku Krále 3× zdar
Jirka Heřman Škop
místopředseda HK Ostaš

(článek sepsán pro polický měsíčník č. 7/2011)
autor: Pavel Axman |
upraveno: updater | 29.06.2020 16:03