22. července 2022 zpět

Lidi zamyslete se

Přišla nám stížnost na chování našeho člena (členů) ve skalách.
Když už se necháte nachytat a chováte se u toho jako hulváti, tak se nechlubte klubovou průkazkou. Když už jste hladový a nechcete si koupit vstupenku za 50 korun, neočekávám, že si koupíte členství v ČHS. I když by vám to plno problémů vyřešilo a ještě by jste podpořili údržbu a vyjednávání s úřady. Tímto spíše vyjednávací pozici zhoršujete.
Na žádost otiskuji celé oznámení, tak aby jste se mohli zamyslet.



Zdravím vedení horolezeckého klubu Ostaš v Polici nad Metují.

Pracuji jako správce placeného okruhu v Teplických skalách. Dnes, 22. července, jsem dělal v odpoledních hodinách pravidelnou obchůzku okruhu, při které provádím úklid odpadků, upozorňování neukázněných turistů na různé malé přestupky a kontrolu vstupenek na okruhu, včetně prodeje vstupenek návštěvníkům skal, kteří do skal přijdou mimo hlavní pokladnu.
V oblasti mezi Krápníky a Kancem, přibližně 15 metrů pod identifikační cedulkou na kůlu, která turistům ukazuje směr pohledu na skálu zvanou Dělový náboj / Raketa, tak jsem narazil na tři horolezce. Jeden byl vysoko na skále, dva leželi dole na modré turistické trase pod skálou, přímo na cestě, kde chodí denně stovky turistů. Pro představu, skála, na kterou lezl jejich kolega, se nachází zhruba 5 metrů od turistické trasy. Už to samo o sobě, že si dva horolezci lehnou na kraj turistické trasy je neobvyklé, zvláště když kolem nich projde za hodinu třeba stovka turistů. Co bylo ale daleko horší, že první horolezec, blíže ke mně při mém příchodu kouřil cigárko a kolem sebe měl přibližně 5 nebo 6 lahví piva. Netuším, kolik jich za dobu přítomnosti ve skalách vykouřil a vypil on, nebo jeho druhové. Druhý, který ležel za ním, relaxoval.
Tak jak je mým zvykem, když někoho upozorňuji na přestupky, pozdravil jsem: "Dobrý den, správa okruhu Teplických skal" a požádal jsem dotyčného, aby uhasil cigaretu, že je v Národní přírodní rezervaci. Dostalo se mi odpovědí typu - no a co? To se jako nesmí? To jsem nikdy neslyšel - Bylo zřejmé už začátku, že dotyčný naprosto kašle na mé upozornění, že od pokladny až na konec okruhu je umístěno přibližně 10 velkých upozornění, že je zakázáno ve skalách kouření. Následovala odpověď, že pánové nešli přes pokladnu. Když jsem se zeptal, kudy se tedy dostali na okruh, bylo mi řečeno, že od Bišíku lesem a mezi skalama. Jinak řečeno, nepřišli ani po jedné ze dvou turistických cest, které do skal vedou z boku od rozhledny Čáp nebo od Janovic a Záboře, a které jsou i mimo pokladnu cesty oficiální a přípustné. Jako kdyby v tu chvíli řekli, porušili jsme pravidla CHKO Broumovsko pro pohyb v NPR a co má bejt? Přibližně po minutě dotyčný cigaretu uhasil.
Požádal jsem o kontrolu legitimací ČHS nebo jiných dokladů horolezce. Odpověď zněla - žádné sebou nemám, mám je v autě na Bišíku, můžete si tam se mnou pak dojít. Dost neslušné chování pana horolezce přešlo již v aroganci. Reagoval jsem, že pokud jsou na placeném okruhu v Teplických skalách a nemají u sebe průkazku člena horolozecekého svazu, ani OP, kde by bylo bydliště v okolí Teplických skal (obyvatelé Teplic, Adršpachu a dalších tří vesnic mají vstup také zdarma po předložení OP), že si musí zakoupit vstupenku na okruh, jako každý jiný člověk. Další odpovědí bylo, že "nemáme peníze", to samé řekli o jakémkoli dokladu. Po tomto zhruba tříminutovém rozhovoru, kterého se účastnil pouze první horolezec kuřák, jsem celé tři minuty shrnul slovy - takže jste načerno na placeném okruhu v Teplických skalách, kde máte na několika místech uvedeno, že vstup je pouze s platnou vstupenkou, nikdo z vás nemá žádnou legitimaci horolezce ani žádné doklady, a nemáte u sebe peníze a nechcete si zakoupit ani vstupenku a přitom tady kouříte a pijete pivo přímo na turistické trase - na to mi dotyčný horolezec řekl, že příroda patří všem a že si sem může jít kudy chce a kdy chce a dělat si tu co chce.
Má poslední odpověď byla, že mi to připadá stejné jako když revizor v hromadné dopravě narazí na cestujícího bez jízdenky, ten si nechce koupit jízdenku, tvrdí, že nemá doklady ani peníze, a že si může jet kdy chce a kam chce, což je podle mne jednoše řečeno podvod, a že pak dotyčnému revizorovi nezbyde nic jiného, než aby na černého pasažéra zavolal policii, protože revizor, stejně tak jako já, nemá oprávnění udělovat pokuty. Odpověď byla, že do Teplických skal chodí 40 let (pak se opravil, že je to méně, viditelně byl jeho věk kolem čtyřicítky), a že si vstupenku kupovat nebude.
Dál vést rozhovor nemělo smysl. Poodešel jsem zhruba o 20 metrů po cestě výš, abych měl signál pro telefon a vytočil jsem 158 státní policii, které jsem během asi tří minut vysvětlil kdo jsem, jaká je moje práce, kde se nacházím a proč jim volám, že bych je rád požádal, pokud nemají v okolí nic důležitějšího na práci, jestli by mi mohli poslat hlídku do Teplickýcm skal, že tu mám několik horolezců na černo, kteří se odmítají legitimovat, odmítají uhradit vstupenku, kouří tady a pijí alkohol, a že bych byl rád, kdyby o tomto přestupku udělali zápis, legitimovali je a zápis pak zaslali na Správu CHKO a na Horolezecký svaz, že tyto dva orgány budou mít zřejmě větší pravomoce v udělování pokut, než já, protože já pokuty udělovat nemůžu.
Než jsem se mohl domluvit s policistou na telefonu, co dále, byli dotyční horolezci najednou na nohách a začali na mne volat, že najednou našli peníze a průkazku - bylo zřejmé, že telefonát na policii na ně zapůsobil. S policistou v telefonu jsem se rozloučil a ohlášení přestupku jsem odvolal, že dotyční pánové již zřejmě dostali rozum. Když jsem se vrátil k horolezcům, pro mé velké překvapení, jeden z nich vytáhnul černobílou průkazku ve folii, na které byl symbol Horolezeckého klubu Ostaš z Police nad Metují (stejný symbol, jaký máte na webové stránce nahoře) a poznámka, že je členem pro rok 2022.
Požádal jsem dotyčné pány, aby příště nechodili tajně mezi skalami a borůvčím mimo jakékoli trasy vedoucí do skal, že tím akorát ničí přírodu, že je k tomu průkazka horolezce neopravňuje, a že mne to dost překvapuje, protože jsem si myslel, že jako horolezci budou mít přírodu v lásce a ne ji ničit. Také jsem jim řekl, že kdykoli budou chtít lézt v Teplických skalách na skály, ať jdou hlavním vchodem a předloží průkazku ČHS, že budou vpuštěni zdarma.

Jelikož nejsem ani členem policie, ani zaměstnancem Správy CHKO, nemám pravomoc zjišťovat totožnost lidí a vše řeším pouze domluvou na místě. Ale takovéto arogantní jednání ze strany horolezců je opravdu výsměch přírodě a ostuda pro jejich klub. Jako správce okruhu v Teplických skalách vás jako hlavu horolezeckého klubu tedy prosím, abyste při nějaké příležitosti informoval členy vašeho klubu, že horolezci mají vstup do Teplických skal zdarma po předložení legitimace ČHS.
Pokud někdo z vašich členů nemá průkazku ČHS, v takových případech je možné přijít do Teplických skal pěšky po žluté turistické trase od rozhledny Čáp nebo po zelené turistické trase od Janovic a přímo na okruhu, když půjdu při kontrole skal kolem vás, tak si ode mne zakoupíte zlevněnou vstupenku pro horolezce v hodnotě 50 Kč. Tyto peníze putují na opravy cest, zábradlí, schodů a dřevěných chodníčků, které využíváte ve skalách i vy, horolezci. Doufám, že dnešní případ neférové jednání některého z vašich členů zůstane výjimkou. Děkuji za předání informace všem vašim členům.

Hezký den přeje Milan Škoda
správce okruhu Teplické skály

autor: Tomáš Hornych | 22.07.2022 20:12
upraveno: Martin Hruška | 30.08.2022 08:45